Η ιστορία του Domus Renier

“...ήσουν εκεί…”

MULTA TULIT, FECITQUE ET STUDUIT DULCES PATER, SUDAVIT ET ALSIT, SEMPER REQUIES CERENAT, MDC VIII. IDI B. IAN
(Πολλά έφερε, έκανε και μελέτησε ο γλυκός πατέρας, που κόπιασε και ίδρωσε. Ας αναπαύεται πάντα εν ειρήνη. 1608)

Η επιγραφή πάνω στην εντυπωσιακή αψίδα της πύλης εισόδου του Μεγάρου Renier δίνει το στίγμα των αξιών της οικογένειας. Δόγηδες, πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατηλάτες και κοντέσες, έζησαν και πέθαναν, αγαπήθηκαν και μισήθηκαν, κίνησαν τα πολιτικά νήματα και κυβέρνησαν μέσα από τα δωμάτια τούτου εδώ του αρχοντικού.

“...και εκεί θα θέλεις πάντα να επιστρέψεις...” - Leonardo Da Vinci

Έπειτα από 5 αιώνες, το αρχοντικό του Οίκου των Renier ζει τη δική του αναγέννηση, προσδίδοντας στην παλιά πόλη των Χανίων μια πνοή αυθεντικής ομορφιάς. Οι 9 σουίτες του έχουν χαρακτήρα μοναδικό και ιδιαίτερο, όπως και οι άνθρωποι που κατοικούσαν κάποτε σε αυτές.

domus-family

 

Ενετική κυριαρχία

Chania FortificationsΗ Ενετοί αγόρασαν την Κρήτη το 1204 και η κυριαρχία τους έληξε το 1699, με την οριστική επικράτηση των Οθωμανών. Για να πατήσει το πόδι της στο νησί, ωστόσο, η Γαληνοτάτη χρειάστηκε να πολεμήσει επί οκτώ χρόνια ενάντια στον Γενουάτη κόμη της Μάλτας, που είχε προλάβει να το καταλάβει. Όταν κατάφεραν να κυριαρχήσουν, οι Ενετοί το ονόμασαν "Regno Di Candia" (Βασίλειο της Κρήτης). Οι Κρητικοί δεν δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την ενετική κυριαρχία. Πάλεψαν τουλάχιστον δύο αιώνες να προστατέψουν την πατρίδα τους, διεκδικώντας την ελευθερία τους με 27 διαδοχικές επαναστάσεις.

Το 1252 οι Ενετοί, με ισχυρή στρατιωτική δύναμη, κατέστειλαν και την τελευταία από αυτές και άρχισαν να αφήνουν ποικιλοτρόπως το στίγμα τους στο νησί. Με τη θαυμαστή αρχιτεκτονική τέχνη τους οικοδόμησαν τείχη, πύργους, πύλες, μοναστήρια, μεγαλόπρεπα μέγαρα, υπόγειες εξόδους και περάσματα. Μια βόλτα στην παλιά πόλη των Χανίων θα σας κάνει κοινωνούς αυτής της ομορφιάς που αψηφά το χρόνο.

Στα Χανιά το 1644, ένα έτος πριν από την κατάκτησή τους από τους Τούρκους, μόνο 27 οικογένειες διατηρούσαν τίτλους ευγενείας της Γαληνοτάτης (Nobilitatem Venetam). Οι Renier ή Renieris, όπως πλέον λέγονται, είναι οι μόνοι που διατήρησαν το επίθετό τους μέχρι σήμερα.

 

Κρητική Αναγέννηση

Η Κρήτη, υπό την ενετική κυριαρχία, γίνεται ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά κέντρα της εποχής. Από τη μια άκρη μέχρι την άλλη το νησί ζει την Κρητική Αναγέννηση και απολαμβάνει μια εποχή οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Την περίοδο αυτή ανθεί η Κρητική Σχολή Αγιογραφίας, χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα πρώιμα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) και του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του Θεοφάνη Κρητικού και του Γεωργίου Κλώντζα. Η δουλειά τους κόσμησε όλη την Ορθόδοξη Ανατολή.

Η λογοτεχνία, το θέατρο, η ποίηση και η μουσική βρίσκονται, επίσης, στο απόγειό τους . Ο Γεώργιος Χορτάτζης γράφει την "Ερωφίλη" (κρητική τραγωδία) και ο Βιτσέντζος Κορνάρος τον "Ερωτόκριτο" (ρομαντικό θεατρικό έργο). Ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης συνθέτει δυτικότροπα μουσικά έργα.

 


Ανακαλύψτε περισσότερα για την ιστορία της Κρήτης