Η ιδέα Domus Renier

"Το ενετικό αυτό αρχοντικό βρίσκεται στο σημαντικότερο ιστορικό αστικό κέντρο της δυτικής Κρήτης, τη λεκάνη του λιμανιού των Χανίων. Η ύπαρξη κατασκευαστικών στοιχείων πολλών ιστορικών φάσεων αποτέλεσε διαπίστευση για τη μετατροπή του σε κατάλυμα σύγχρονης φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών.

Ο σχεδιασμός αυτού του ιδιαίτερου χώρου σκοπεύει να αναδείξει σημαντικά κατασκευαστικά στοιχεία διαφορετικών παρελθοντικών φάσεων, αλλά συγχρόνως, να «κουμπώσει» με σύγχρονα υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές, σε ένα ενιαίο διαχρονικό αρχιτεκτονικό σύνολο που θα εξασφαλίσει την αρχοντική παρουσία του κτίσματος στο μέλλον."

Αρχιτέκτονες Αριστομένης και Γιώργος Βαρουδάκης
Τεχνική Έκθεση Domus Renier, απόσπασμα 

Α&Γ Βαρουδάκης

varoudakis-domusΤο αρχιτεκτονικό γραφείο Αριστομένη και Γεώργιου Βαρουδάκη, από το 1981 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, ασχολείται κυρίως με έργα μικρής κλίμακας στη δυτική Κρήτη, έναν γεωγραφικό χώρο με έντονα ιστορικά και φυσικά χαρακτηριστικά, όπου η αρχιτεκτονική καλείται να ανταποκριθεί στη σύγχρονη κατοίκηση.

Η ανάδειξη της αξίας της αρχιτεκτονικής, ως ξεχωριστής τέχνης και βασικής συνιστώσας του πολιτισμού, από το γραφείο Βαρουδάκη αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις μέσα στο χρόνο. Μια από αυτές ήταν η μετάφραση των μελετών εφαρμογής από τον κατασκευαστικό τομέα. Αυτή ήταν και η αφορμή για την εντατική προσωπική επίβλεψη του εργοταξίου, ώστε να εξασφαλίζεται κάθε φορά η τήρηση της αρχιτεκτονικής λεπτομέρειας ως απαραίτητου στοιχείου της αρχιτεκτονικής συγκρότησης.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

  • Διάκριση σε δέκα (10) αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μέχρι σήμερα.
  • 70 ολοκληρωμένα έργα και μελέτες τους έχουν δημοσιευθεί από το 1985 μέχρι σήμερα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά έντυπα.
  • Αφιέρωμα στο έργο των Α. και Γ. Βαρουδάκη, «Θέματα Χώρου και Τεχνών», 1999, αφιερώματα σε Έλληνες αρχιτέκτονες, δωδέκατη μονογραφία.
  • Έκθεση «Αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα στην Ελλάδα», 1999, στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Ρώμη, όπου επελέγη προς παρουσίαση μαζί με άλλα 112 έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων το συγκρότημα κατοικιών στη Δεξαμενή Χανίων των Α. και Γ. Βαρουδάκη.
  • Μελέτη αποκατάστασης του Μεγάλου Αρσεναλιού στο παλιό λιμάνι των Χανίων για τη στέγαση των δραστηριοτήτων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, 2000, στην οποία συμμετείχε το Γραφείο Βαρουδάκη μαζί με τον Κώστα Μαυρακάκη και το Γραφείο Π. Γραμματόπουλου & Χ. Πανουσάκη. Η μελέτη βασίστηκε σε προμελέτη Ερευνητικού Προγράμματος του Ε.Μ.Π. με επιστημονικό υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα καθηγητή Γ. Κίζη.
  • 2009, συμμετοχή στην έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη «Η κατοικία από τον 20ό στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα».
  • Το 2009, παρουσίαση έκθεσης «Αριστομένης και Γιώργος Βαρουδάκης: Αρχιτεκτονικοί διάλογοι με το κρητικό Τοπίο» από το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στα Χανιά το 2010, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Γιώργος Χρυσοχόου

IMG_7376 geoΟ Γιώργος Χρυσοχόου γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1968. Σπούδασε στη Θεσ/νίκη και από το 1990 ζει στα Χανιά. Ασχολείται με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει μεγάλα ξενοδοχειακά project και ιδιωτικές κατοικίες στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Χρόνια συνεργάτης με τους ιδιοκτήτες του Domus Renier Boutique Hotel, ουσιαστικά αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο όραμα των αρχιτεκτόνων και το αποτέλεσμα.